Kunniaa kirjantekijöille
Runeberg Junior
Uusi Runeberg Junior -palkinto, jonka ovat perustaneet Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Porvoon kaupunki ja sanomalehti Östnyland, päätettiin jakaa kahdelle teokselle. Palkinnon saivat Timo Parvelan kirjoittama ja Pasi Pitkäsen kuvittama Paten kalastuskirja (Tammi 2016) ja Malin Klingenbergin kirjoittama ja Joanna Vikström Eklövin kuvittama Den fantastiske Alfredo (S & S 2016). Esikoululaisista ja 1–2-luokkalaisista koostunut lapsiraati nosti yhdeksän ehdokaskirjan joukosta nämä suosikeikseen, ja palkinnon päätuomari, elokuvaohjaaja Saara Cantell, halusi kunnioittaa lasten mielipidettä. Palkinto on 10 000 euroa.
Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot
Topelius- ja Arvid Lydecken -palkinnot, jotka jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry, jaettiin tammikuussa. Topeliuksen sai Siri Kolun nuortenromaani Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava 2016) ja Lydeckenin Sanna Iston fantasiaromaani Maan alaiset (WSOY 2016). Palkinnot rahoitetaan Kopiosto-varoista.
Vuoden urheilukirja -kunniamaininta
Vuoden urheilukirja -kilpailussa on saanut kunniamaininnan Kalle Veirton nuortenromaani The Next One (Karisto 2016). ”Veirto tavoittaa huumorillaan nuorten lisäksi vanhemmatkin lukijat,” sanotaan perusteluissa. Urheilumuseon asettaman valintaraadin myöntämä tunnustus on ensimmäinen nuortenkirjalle myönnetty palkinnon lähes 40-vuotisen historian aikana. Jukka Itkosen runokirja Laulavat lenkkitossut (Lasten Keskus) pääsi finaaliehdokkaaksi vuonna 2015.
Lapsen oikeuksien vaikuttaja
Suomen UNICEF -järjestön vuotuinen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus annettiin marraskuussa kirjailija Timo Parvelalle hänen ansiokkaasta työstään lapsen oikeuksien puolesta. Perusteluissa todetaan, että Parvela on luonut hahmoja, jotka lähes kaikki suomalaiset tunnistavat. Koulumaailmaan sijoittuvista Ella-kirjoista on tehty myös näytelmiä ja elokuvia. Myös sitä kiitettiin, että Parvela käyttää asemaansa arvostettuna kirjailijana yhteiskunnallisten ilmiöiden kritisoimiseen. Hänen kirjojensa lapset osallistuvat myös ympäristönsä kehittämiseen puolustamalla lähikouluja ja koulukirjastoja.
Pohjois-Savon taidetoimikunnan palkinto
Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi marraskuussa kirjailija Tatu Kokon tuotannostaan ja ansiokkaasta työstään tuoda kirjallisuutta uusilla tavoilla lukijoiden ulottuville.
Perusteluissa kerrottiin: ”Livekirjailija-blogissa nuoret ovat päässeet osallisiksi Rob McCool kirjojen luomiseen, tunnetut lukijavieraat ovat puolestaan innostuneet lukemaan Rob McCoolia netissä vapaasti kuunneltavaan videoäänikirjaan. Uudet rohkeat työskentelytavat ovat houkutelleet nuoria lukijoita kirjojen ja tarinoiden ääreen, etenkin poikia, joiden lukuharrastuksen innoittajana Kokko on erityisen ovela.”
Kokon Roskasakki-sarja on valloittanut lapsiperheitä sekä kirjoina, teatteriesityksinä että jätevalistajana. Kokko tekee myös aikuisten romaaneja ja toimii draaman keinoin: hänen tulkitsemanaan mm. Juhani Aho on astunut elävänä kuulijoiden eteen.
Paras ruotsalainen kuvakirja
Ulf Starkin ja Linda Bondestamin runokuvakirja Djur som ingen sett utom vi (Berghs Förlag) on palkittu parhaana ruotsalaisena kuvakirjana. Se on ilmestynyt myös Suomessa sekä ruotsiksi että suomeksi Förlaget- ja Teos-kustantamoiden kautta (Ennennäkymättömiä eläimiä, suom. Liisa Ryömä). Runokuvakirja oli ehdolla myös lasten- ja nuortenkirjojen August -palkinnolle. Uumajan paikalliset kulttuuritahot ovat perustaneet palkinnon ja se jaetaan nyt seitsemättä kertaa.
Terävästi tieteestä
Vuoden Tiedekynä 2017 -palkinnosta, jonka jakaa Koneen Säätiö, kisaa 13 tieteellistä artikkelia, joukossa myös tamperelaisen kirjallisuudentutkijan Mirja Kokon artikkeli Jos minutkin haetaan taivaaseen? Kristiina Louhen kuvittamia Riitta Jalosen lastenkirjoja käsittelevä artikkeli on julkaistu teoksessa Lastenkirja. Nyt (SKS 2015).
Palkinto myönnetään erityisen ansiokkaasti kirjoitetusta suomenkielisestä tieteellisestä kirjoituksesta, ja se jaetaan vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteen ja ympäristöntutkimuksen alan suomenkielisen artikkelin kirjoittajalle tai kirjoittajille. Tänä vuonna palkinto jaetaan humanistiselle alalle.
Kuvakirja rohkeudesta?
Kariston kirjoituskilpailussa etsitään lapsille tai varhaisnuorille suunnattua kuvakirjatarinaa. Kilpailun väljästi tulkittavana teemana on ”rohkeus”. Maksimimitta käsikirjoituksille on noin 10 000 merkkiä, mutta tarina voi olla myös huomattavasti lyhyempi.
Käsikirjoitus lähetetään paperitulosteena 15.5.2017 mennessä osoitteeseen Karisto Oy, PL 102, 13101 Hämeenlinna. Kuoreen on merkittävä tunnus ”Kirjoituskilpailu” sekä osallistujan nimimerkki. Oheen liitetään suljettu kirjekuori, jonka päällä lukee osallistujan nimimerkki ja sisällä osallistujan nimi ja yhteystiedot. Käsikirjoituksia ei palauteta. Kilpailuun voivat osallistua sekä ennen julkaisseet kirjailijat että ensikertalaiset.
Raatiin kuuluvat lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannuspäällikkö Sirja Kunelius, kriitikko-tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, kirjailija Anneli Kanto ja kuvittaja Matti Pikkujämsä. Palkintosumma on 5000 euroa. Valmis kuvakirja julkaistaan keväällä 2018. Lisätietoja: sirja.kunelius@karisto.fi.
Uusi lehti
Pieni on suurin on uusi varhaiskasvattajille suunnattu lehti, joka jatkaa aiempien Pikkuväen ja Pyhäkoululehden jalanjäljissä. Lehti palvelee ja kehittää seurakuntien laaja-alaista varhaiskasvatustyötä ja edistää näin myös lasten ja perheiden hyvinvointia. Lehden kohderyhmään kuuluvat lasten parissa toimivat työntekijät ja vapaaehtoiset, seurakuntien ja päivähoidon ammattikasvattajat sekä alan opiskelijat. Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän lehden ensimmäinen numero ilmestyi tammikuussa. Lehteä julkaisee Nuori Kirkko ry ja sitä kustantaa Lasten Keskus.
Suomi-lauluja kouluihin
Suomen yläkoulut saavat juhlavuonna 2017 käyttöönsä maksuttoman materiaalin Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta. Lahjoittajana on Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö (ITLA). Mukana on 100 laulun sanat ja nuotit sekä niihin liittyvää toimintaa ja tekemistä oppitunneille ja yhteiseen juhlintaan; aineisto tarjotaan sähköisenä kaikkien yläkoulun opettajien käyttöön. Samalla julistetaan yläkouluille suunnattu kilpailu 100 Laulua Kouluskaba. Tammikuussa starttaava kilpailu kannustaa oppilaita juhlistamaan Suomen itsenäisyyden juhlavuotta luovalla ja yhteisöllisellä tavalla.
Sähköisen materiaalin lisäksi peruskoulun 7–9-luokan oppilaille jaetaan Oppilaan juhlakirja syksyllä 2017. Kirja on kooste sadasta laulusta, ja Suomea ja suomalaisuutta valotetaan myös kaunokirjallisin tekstein ja kuvin. Materiaalin tuottaa Edukustannus, joka on Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy:n oppimateriaalien tuotemerkki. (www.edukustannus.fi)
Kirjakauppaliiton uusi pomo
TM Laura Karlsson on valittu Kirjakauppaliiton toimitusjohtajaksi Katriina Jaakkolan siirryttyä uusiin tehtäviin. Laura Karlsson jatkaa myös Kirjan vuosi ry:n toiminnanjohtajana osa-aikaisesti Kirja-Suomi 2017 -hankkeen loppuun asti.
Kirjakauppaliitto on kirja- ja paperikauppojen etujärjestö. Lisäksi se tarjoaa jäsenistölleen neuvonta-, koulutus- ja tietopalveluja sekä toimii suomalaisen lukuharrastuksen parhaaksi. Kirjakauppaliittoon kuuluu 165 jäsenliikettä ja verkkokauppaa. Kirjakauppojen osuus koko kirjamyynnistä on noin kolmanne
Puntari nettiin
Onnimannissa esitellään vuosittain noin kymmenesosa kotimaassa ilmestyneistä lasten- ja nuortenkirjoista eli noin sata teosta. Määrä on melkoinen, sillä ammattimaisia lastenkirjakritiikkejä julkaistaan muualla vähän.
Kritiikkien saavutettavuus on nyt parantunut, sillä Puntarin arvostelut tulevat takautuvasti LKI:n nettisivulle. Aina lehden uuden numeron ilmestyessä edellisen numeron arvostelut ilmestyvät verkkoon. Alustan rakentamisen on mahdollistanut Otavan kirjasäätiö.
Pepin toisesta ”äidistä”
Meidän suomalaistenkin Peppi Pitkätossu on tanskalaisen Ingrid Vang Nymanin kuvittama. Hänen elämäntyötään esittelevä 100-vuotisjulkaisu Vår Pippi – vår Vang on ilmestynyt ruotsiksi tutkija Ulla Rhedinin ja kuvittaja Gunna Grähsin toimittamana. Kustantaja on Salikon (2016).
Elämänsä lyhyyteen nähden Ingrid Vang Nyman loi tuotannon, joka on laaja ja loistelias. Kuvittajan elämäntarina on traaginen. Yliherkkä ja lopulta skitsofreniaan sairastunut lahjakas taiteilija kuoli 38-vuotiaana oman käden kautta. Ajan tavan mukaan hän oli saanut mitätöntä korvausta kuvittajantyöstään ja kärsinyt yksinhuoltajana puutteesta.
Vang Nyman kuvitti Pepin lisäksi aapisia ja muita oppikirjoja. Hän valmisti myös suurenmoisia opetuskuvatauluja grönlantilaisten ja Kauko-idän lasten elämästä. Hänen ainoasta lapsestaan Pederistä tuli sanomalehtikuvittaja. Itsekin punatukkainen Ingrid osasi antaa Astrid Lindgrenin Pepille mieleenpainuvan kuvallisen hahmon.
Vår Pippi – vår Vang on suurenmoinen teos, jossa ruotsalaiset kuvittajat kertovat kollegastaan ja modernin ilmaisun läpimurrosta lastenkirjallisuudessa. Loistava elämäkerta ja hyvää kuvituksen tutkimusta!
Maria Laukka