Lastenkirjainstituutin kirjastoon pyritään tallentamaan kaikki vuoden aikana julkaistut lasten- ja nuortenkirjat. Kokoelma perustuu kustantajien lahjoituksiin. Kiitos lahjoittajille!
Kirjakori Special -kaaviot (PDF)
Harry Potterin ja mangan vanavedessä
Kirjanäyttely 2000-luvun lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Tampereella
Lastenkirjainstituutin viidestoista Kirjakori on tänä keväänä runsaampi kuin koskaan ennen. Kirjakori Special -näyttelyssä luodaan katsaus koko kuluneeseen 2000-lukuun. Ainutlaatuisessa näyttelyssä on esillä 1600 kirjaa, jotka kaikki ovat lukijoiden vapaasti nähtävissä ja selailtavissa Lastenkirjainstituutissa Tampereella.
Lasten ja nuorten lukemiskulttuuriin eniten vaikuttanut ilmiö on ollut fantasian ja mangan vahva maihinnousu. J. K. Rowlingin ensimmäiset Harry Potter -kirjat julkaistiin 1990-luvun lopussa, minkä jälkeen tuhannet lapset ovat ahmineet toinen toistaan paksumpia fantasiaromaaneja jopa englanninkielisinä alkuteoksina. Harry Potterin maailmanmenestyksen vanavedessä myös muu fantasia kukoistaa, kasvaa ja muuntuu. Pessimistisimmillään spekulatiivinen fiktio ilmenee dystopiassa. Pararomantiikka on osittain syrjäyttänyt perinteiset tyttökirjat. Vampyyreistä on tullut ihannepoikaystäviä ja unelmavävyjä. Suosittuihin nuortenkirjoihin kuten Suzanne Collinsin Nälkäpeli ja Stephenie Meyerin Houkutus ovat tarttuneet monet sellaisetkin lapset ja nuoret, jotka eivät ole lukemista aiemmin harrastaneet. Sama ilmiö koskee japanilaista sarjakuvaa. Myös huumori on saanut uusia, entistä absurdimpia muotoja.
Kaikenlainen rajojen avautuminen ja kulttuurien moninaisuus näkyy 2000-luvun lasten- ja nuortenkirjojen sisällöissä. Maailma on kotiutunut Suomeen. Kirjailijat ja kuvittajat tekevät yhteistyötä kielirajat ylittäen. Eri medioiden ja tekstien välinen keskustelu on tavallista: kirjoista tehdään tietokonepelejä ja elokuvia ja päinvastoin. Kirjallisuus on tuotteistunut entistä enemmän. Suosituimmat kirjahahmot kuten Koiramäen sankarit ja Muumilaakson väki ovat mukana lasten arjessa niin paperituotteina, astioina kuin kodin tekstiileinä. Myös Suomi on osana muuta maailmaan entistä itsevarmemmin askelin. Salla Simukan Lumikki-trilogian käännösoikeudet myytiin yli 30 maahan ennen kuin koko trilogia oli valmistunut. Timo Parvelan Ella-kirjat nauttivat jättisuosiota Saksassa, missä niitä myydään enemmän kuin Sofi Oksasen menestysteosta Puhdistus. Kotimaista alkuperää olevat Angry Birds -kirjat ja muut tuotteet tavoittavat yleisön maailmanlaajuisesti.
Maailman tila, ekologinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus ja vastuu painavat 2000-luvun nuoria lukijoita yhä enemmän. Tyttönä ja poikana olemisen kysymykset, perheongelmat ja rakkaus puhuttelevat nuoria aina, nyt entistä laajemmalla paletilla maalattuna. Näyttelyssä kurkistetaan tähän todellisuuteen teemanostoin kuten Minän rajoja ja ulottuvuuksia, Toisia todellisuuksia, Anarkiaa ja huumoria ja Kertomuksia ja kuvakirjoja kaikenikäisille.
Valinnat edustavat samoja suuntauksia, joita tämän päivän lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimus tuo esiin. Fantasian, huumorin ja kuvakirjatutkimuksen suosio on vankentunut koko 2000-luvun ajan, mutta yhä enemmän kirjallisuutta tarkastellaan ekokritiikin, etnisyyden tai tyttötutkimuksen työkaluin. Yhtenä tutkimuskohteena on crossover- eli kaikenikäisille lukijoille tarkoitettu kirjallisuus. Tästä esimerkkinä on Riitta Jalosen ja Kristiina Louhen kuvakirjatrilogia, jonka aloittaa Tyttö ja naakkapuu. Samalla tavoin kuin koko lasten- ja nuortenkirjallisuus niin myös alan tutkimus reagoi varsin nopeasti yhteiskunnan muutoksiin, uusiin aiheisiin ja yleisöihin.
Näyttelyyn on poimittu edellisten lisäksi kaikki 2000-luvulla palkitut lasten- ja nuortenkirjat sekä Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Eläköön Tove! -kokonaisuus. Muumeista kertovia tarinoita ja runoja luovat nyt uudet kotimaiset kirjailijat ja kuvittajat. Näyttelyn yksi pöytä on varattu yleisön suosikeille: tämä kokonaisuus kasvaa ja muuntuu kävijöiden mieltymysten mukaan!
2000-luvun Kirjakori Special -katsaus muodostuu 400 kirjasta. Omana kokonaisuutenaan ovat kaikki vuonna 2013 julkaistut lasten- ja nuortenkirjat, noin 1200 teosta lajeittain ryhmiteltyinä. Näyttelyn ovat koonneet kirjastonhoitaja Päivi Nordling ja hankevastaava Seija Kivelä, joka on laatinut myös tilastoselvityksen. Näyttelyyn voi tutustua Lastenkirjainstituutin tiloissa Tampereella 28.4.-28.5.2014 instituutin aukioloaikoina maanantaisin klo 10-17, tiistaista torstaihin klo 10-15 ja perjantaisin klo 10-14. Ryhmien toivotaan sopivan tulostaan etukäteen sähköpostitse tietopalvelu(a)lastenkirjainstituutti.fi tai puhelimitse (03) 3141 8414 tai (03) 3141 8412.
Kirjakori Special -kirjanäyttely liittyy seminaarisarjaan, jonka Tampere-osuus pidettiin 25.4. ja joka esitetään samansisältöisenä Joensuussa 8.5. ja Keravalla 19.5. Ks. lisää Lastenkirjainstituutin verkkosivuilta www.lastenkirjainstituutti.fi.
Seija Kivelä
hankevastaava