Haavi 3/2019

Lastenkirjainstituutin ja Kariston järjestämään Sytytä lukemisen vimma! -kirjoituskilpailuun lähetettiin määräaikaan mennessä 124 käsikirjoitusta. Kilpailun voittaja julkistetaan marraskuun alussa lastenkirja- ja sanataidefestivaali Kirjalitassa Tampereella. LKI:n henkilökunnan seulomien finalistien joukosta voittajan valitsee raati, johon kuuluvat kirjailija Jyri Paretskoi, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Antti Klemi sekä koululaiset Lukas Browne ja Saku Pietilä. Kirjoituskilpailussa etsitään erityisesti 11–14-vuotiaita poikia kiinnostavaa kaunokirjallista käsikirjoitusta.

Seija Niinistö-Samela on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n jakaman lasten ja nuorten Tietopöllö-palkinnon ansioistaan selkokielisen tietokirjallisuuden tekijänä. Tietokirjailija ja freelancetoimittaja Niinistö-Samela on kirjoittanut tietokirjoja mm. luonnonilmiöistä, suomalaisesta luonnosta, fysiikasta, koirista ja roboteista. Monet kirjoista sopivat lasten ja nuorten lisäksi suomen kieltä vasta opetteleville aikuisille. Hänen teoksensa ovat monipuolistaneet suomalaisen lasten ja nuorten tietokirjallisuuden alueita ja saaneet myös kiitosta myös maailmalta. Niinistö-Samelan selkokirjoja ovat kustantaneet Pieni Karhu ja Avain.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen on saaneet kotikaupunkinsa Sastamalan jakaman Vuoden Kirjapää-arvonimen. Se myönnettiin heidän tekemästään työstä ja toiminnasta, joka on edesauttanut Sastamalan nousua valtakunnallisesti tunnetuksi kirjakaupungiksi. Kaksikko tunnetaan erityisesti Tatu ja Patu -kuvakirjoistaan.

Valekalevalakisa haastaa 3.-6. -luokkalaiset lapset luomaan tarinoita Kalevalan hahmoista tavoitteenaan edistää lasten luku- ja kirjoitustaitoja ja tarinankerrontaa. Kilpailun sytykkeeksi sarjakuvataiteilija Kati Rapia ja kirjailija Juha Hurme ovat luoneet Kalevalan henkilöille uuden modernin ilmeen, jonka toivotaan vetoavan myös pelimaailmaan tottuneisiin lapsiin. Kilpailuun voi lähettää esim. sadun, runon, novellin, sarjakuvan tai videon. Lasten sepittämien tarinoiden pohjalta Hurme, Rapia ja dramaturgi Elli Salo kokoavat kirjan, joka ilmestyy syksyllä 2020 Teoksen kustantamana.

Henrika Andersson ja Amanda Audas-Kass ovat uudet suomenruotsalaiset lukulähettiläät, jotka edistävät lasten ja nuorten lukemista suomenruotsalaisissa kunnissa. Heidän kautensa kestää vuoteen 2022 asti. Lukulähettilästoiminta perustettiin vuonna 2014, kun PISA-tutkimuksissa havaittiin selviä eroja ruotsinkielisten ja suomenkielisten koulujen oppilaiden lukutaidossa.

Ensimmäisenä lukulähettiläänä toimi Katarina von Numers-Ekman vuoteen 2017 asti. Lukulähettiläiden työnantaja on Sydkustens landskapsförbund r.f., joka on 16:n kaksikielisen kunnan ylläpitämä, jäsenkuntien ruotsinkielisiä palveluja koulutuksessa ja kulttuurissa turvaava järjestö. Lukulähettilästoimintaa rahoittavat Svenska kulturfonden, Svenska folkskolans vänner ja Brita Maria Renlundin muistorahasto.

Marjut Brunila on saanut Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanistaan Immu ja torninvartijat (Myllylahti 2018). Lastenromaani sijoittuu Turkuun Littoisten Verkatehtaalle. 11-vuotias Ilmari löytää koulun kevätretkellä salaperäisen pullopostin. Hän pääsee mukaan salaseuraan, joka alkaa jäljittää polkupyörävarkaita. LukuVarkaus-palkintoa on jaettu vuodesta 2001, ja se jaettiin nyt 19. kerran. Voittajakirjan valitsee lapsiraati.

Helmet-kirjallisuuspalkinnon 2019 kymmenen finalistin joukossa on kaksi lastenkirjaa: Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin lastenromaani Aavehevosen arvoitus (Karisto 2018) ja Pasi Pitkäsen Kadonneiden eläinten saari (WSOY 2017). Palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle suomalaiselle teokselle, joka on ilmestynyt viimeisen viiden vuoden sisällä. Voittajan valitsee pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen ammattilaisista koostuva raati syyskuun lopulla. Kirjastojen asiakkaat voivat myös äänestää omaa suosikkiaan.

Matti Pikkujämsä on nimetty Kuvittajat ry:n vuoden 2019 kuvittajaksi. ”Hänen tyylissään voi nähdä aiempien vuosikymmenien pohjoismaisen designin kaikuja uudesta ja raikkaasta näkökulmasta kuvattuna. Pikkujämsä vie suomalaista osaamista sympaattisella ja taitavalla otteella maailmalle”, sanottiin perusteluissa. Pikkujämsä on kuvittanut yli 20 kuvakirjaa ja suunnitellut kuoseja mm. Kaunisteelle, Marimekolle ja Samujille. Hänet tunnetaan myös Helsingin Sanomien kuvittajana. Vuoden kuvittaja -palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa ja samassa yhteydessä lakkautettiin aiemmin jaetut Kieku-, Kaiku- ja Kukko-palkinnot.