Punni-palkinto 2022 Frank Furun ja Linda Bondestamin kirjalle Ni är inte min mamma

Frank Furu.
Frank Furu.
Kuva: Eva-Stina Kjellman.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan Frank Furun ja Linda Bondestamin kuvakirjalle Ni är inte min mamma (Förlaget 2021). Palkinnon arvo on 600 €. Pietarsaaressa asuva Frank Furu on työskennellyt yksintulleiden pakolaislasten kanssa miltei kymmenen vuoden ajan. Ni är inte min mamma on hänen esikoisteoksensa. Linda Bondestam on helsinkiläinen kuvittaja ja kuvakirjataiteilija. Kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä Mutta te ette ole äiti (suomennos Katri Tapola, Etana Editions 2021).

Ni är inte min mamma on rohkea ja tärkeä avaus. Furu tarkastelee pakolaislapsen silmin uutta elinympäristöä, tavoittaa lapsen kokemukset ja turhautumisen hyvää tarkoittavien aikuisten keskellä sekä kuvaa koskettavasti äidin ikävää. Kirja on vähäeleinen ja vaikuttava kokonaisuus, jossa teksti ja kuvitus tukevat upeasti toisiaan. Furun esikoisteoksen kerronta on vahvaa ja pysäyttävää.

Linda Bondestam.
Linda Bondestam.
Kuva: Niklas Sandström.

Kirjan päähenkilö, leikki-ikäinen Aysha, on saapunut pakolaisena yksin vieraaseen maahan. Hän asuu vastaanottokeskuksessa, jonka työntekijät ovat ystävällisiä ja auttavaisia. He eivät kuitenkaan ole äiti. Tarinan tapahtumat alkavat syksyn 2015 pakolaiskriisistä, mutta kirja on entistä ajankohtaisempi Ukrainan sodan vuoksi. Ni är inte min mamma lisää kaikenikäisten lukijoiden ymmärrystä ja myötätuntoa sodan vuoksi kotinsa jättäneitä lapsia – ja aikuisia – kohtaan.

Palkinnon lisäksi jaetaan neljä kunniamainintaa. Punni-palkintoehdokkaiden joukossa oli tänä vuonna useita hienoja esikoisteoksia ja rohkeita avauksia, jotka raati halusi nostaa esiin. Kunniamaininnan saavat Emilia Aakon ja Veera Aron lastenkirja Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset (Kumma-kustannus 2021), Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen kuvakirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021), Veera Salmen nuortenkirja Olin niinku aurinko paistais (Otava 2021) ja Otto Tähkäpään ja Ilpo Rybatzkin tietokirja Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin (Tammi 2021).

Lastenkirjainstituutin Punni-palkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan.

Palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat kirjastopalvelupäällikkö Jarna Hara ja vs. kirjastonjohtaja Päivi Muukkonen. Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenedustajana toimi luokanlehtori Johanna Asplund ja nuorisojäsenenä Salla Mustalammi. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja Anna Tiitinen.

Lue palkintoperustelut.