Punni-kirjallisuuspalkinto 2023 Mila Teräksen ja Hannamari Ruohosen teokselle Ensilumi

Mila Teräs. Kuva Tommi Tuomi 2011.
Hannamari Ruohonen. Kuva Jonne Räsänen/ Karisto 2020.

Kaunis kuvakirja kuvaa transsukupuolisuutta lapsen ennakkoluulottoman katseen kautta

Vuoden 2023 Punni-palkinto jaetaan Mila Teräksen kirjoittamalle ja Hannamari Ruohosen kuvittamalle kuvakirjalle Ensilumi (Karisto 2022). Palkinnon arvo on 1000 €. Teos on rohkea avaus pienille lapsille transsukupuolisuudesta. Teoksesta välittyy lapsen utelias ja avoin asenne sekä ennakkoluuloton katse. Transsukupuolisuutta käsitellään lapsentasoisesti ja lapsihahmon kysymysten tahdissa edeten. Tarina ja kuvitus kietoutuvat kauniisti isovanhemman taitoluisteluharrastuksen ympärille.

Palkinnon lisäksi raati jakaa kolme kunniamainintaa. Kunniamaininnan saavat Annastiina Stormin kirjoittama ja Sari Airolan kuvittama lastenromaani Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita (S&S 2022), Riikka Smolander-Slotten nuortenromaani Armoton unelma (Otava 2022) sekä Heli Koskisen kirjoittama ja Mari Luoman kuvittama varhaisnuorten romaani Zeta: Uskallatko pelata? (Mäkelä 2022). Kaikki kunniamaininnan saaneet ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden esikoisteoksia.

Punni-kirjallisuuspalkinto jaetaan kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kirsi Kunnaksen Punni on hauska ja viisas kertomus erilaisuuden hyväksymisestä (Tiitiäisen tarinoita, WSOY 1957). Punni-jänis on toisenlainen kuin muut, joiden mielestä Punnin kaltaista ei voi ollakaan. Tänä vuonna Punni-palkinnosta kilpaili ennätykselliset 70 teosta.

Palkintoraadin asiantuntijajäseninä toimivat Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Marketta Könönen ja varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikka. Kannatusyhdistyksen jäsenedustajana raadissa toimi Laura Karilainen ja nuorisojäsenenä lukiolainen Klaara Kurunmäki. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin hankekoordinaattori Aino-Maria Kangas.

Lue palkintoperustelut