Onnimanni-palkinto tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttuselle

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinnon saa vuonna 2017 tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen monipuolisesta työstään lastenkirjallisuuden hyväksi. Palkinto jaetaan Tampereella Lastenkirjainstituutin Kuka lukisi minut -seminaarissa 10.11.2017.

FT Päivi Heikkilä-Halttunen (s. 1966) palkitaan toiminnastaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkijana, kriitikkona ja kouluttajana. Päivi Heikkilä-Halttunen väitteli filosofian tohtoriksi Suomen kirjallisuuden alalta Tampereen yliopistossa vuonna 2000. Hän on edistänyt kotimaista lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkimusta merkittävällä tavalla niin kirjoittajana kuin artikkelikokoelmien toimittajanakin. Heikkilä-Halttunen on onnistunut toiminnallaan yhdistämään lasten- ja nuortenkirjallisuuden tieteellisen tutkimuksen ja käytännön kirjavinkit avuksi lapsia kasvattaville vanhemmille sekä kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville.

Päivi Heikkilä-Halttunen on pitänyt vuodesta 2009 alkaen Lastenkirjahylly-blogia, jossa hän esittelee asiantuntevasti ja monipuolisesti uusia lasten- ja nuortenkirjoja ja nostaa esille vanhempia kirjoja, jotka ovat tavalla tai toisella ajankohtaisia. Heikkilä-Halttunen on kirjoittanut lastenkirja-arvioita eri lehtiin usealla. Kirjoittamansa Lue lapselle -teoksen (Atena 2015) pohjalta Heikkilä-Halttunen on kiertänyt eri puolilla Suomea puhumassa varhaisen perhelukemisen merkityksestä. Päivi Heikkilä-Halttunen on väsymätön lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolestapuhuja ja kirjallisuuskasvattaja joka herättelee vanhempia vapaana kriitikkona, tutkijana ja kouluttajana.

Onnimanni-palkinto on jaettu vuodesta 1993 lähtien lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Tunnustuspalkinto pitää sisällään Marjatta Kureniemen Oli ennen Onnimanni -kirjan sekä kolme raha-arpaa. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö. Palkintoa ei kuitenkaan myönnetä kirjailijan, kuvittajan tai kääntäjän työstä. Vuoden 2017 Onnimanni-raadin muodostivat kuvittaja Jani Ikonen, kirjailija Siri Kolu, kirjallisuudentutkija Maria Laakso, Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (puheenjohtaja) ja toimittaja Anu Tuomi-Nikula.

Lisätiedot:
Kaisa Laaksonen, toiminnanjohtaja, Lastenkirjainstituutti
kaisa.laaksonen(a)lastenkirjainstituutti.fi