Lastenkirjainstituutti saa kirjailija Lasse Raustelalta merkittävän perinnön

Kirjailija Lasse Raustela (1932–2022) testamenttasi Lastenkirjainstituutille merkittävän perinnön, 220 000 €.

Lasse Raustelan pääteos on vuosina 1979–1989 ilmestynyt kuusiosainen Taivaansavut-sarja, jossa seurataan turkulaisen Talvelan perheen elämää talvisodan, välirauhan ja jatkosodan aikana. Raustela julkaisi toistakymmentä lasten- ja nuortenkirjaa sekä radiokuunnelmia ja pakinoita.

Lasse Raustela toimi Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen (ent. Suomen Nuorisokirjallisuuden instituutti) hallituksen puheenjohtajana 1990–1994. Hänen johdollaan Lastenkirjainstituutti selvisi läpi pahimpien lamavuosien. Lastenkirjainstituutin lisäksi Raustela oli mukana myös Kirjailijakeskuksen (nyk. Lukukeskus) ja Nuorisokirjailijat ry:n (nyk. Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat) toiminnassa. Lasse Raustelan kirjallinen arkisto on talletettu Lastenkirjainstituutin kirjastoon.

Perintövaroista muodostetaan Lasse Raustelan rahasto. Rahaston varoja tullaan käyttämään Lastenkirjainstituutin toiminnan tukemiseen pitkällä aikavälillä. Rahastolla tuetaan mm. Lastenkirjainstituutin koulutustoimintaa, kuten luentosarjojen ja seminaarien järjestämistä ja kirjaston eri aineistojen tallentamista. Lasse Raustelan rahaston käytöstä päättää Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistys ry:n hallitus.

Lasse Raustelan perintö vahvistaa merkittävästi Lastenkirjainstituutin toimintaa ja mahdollistaa mm. koulutustoiminnan pitkäjänteisen suunnittelun. Lasse Raustelan hengessä perintövaroilla halutaan tukea kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen liittyvän tiedon tallentamista ja alalla toimivien ammatillista koulutusta.

Onnimannissa 3/22 julkaistu Lasse Raustelan muistokirjoitus.