Työpajat toivat kirjat nuorten arkeen

Työpajan askartelutarvikkeita pöydällä: sakset, lehti, ohjepapereita, tarroja, keskeneräinen kirjankansi.

Kaksi hanketta, yhteinen päämäärä

Uusia lasten- ja nuortenkirjoja esittelevä portaali avautuu keväällä 2019 osoitteessa Lukemo.fi. Portaali tuo sopivat kirjat ja lukijat yhteen. Kirjaesittelyiden ja hakutoimintojen lisäksi Lukemoon tulee tietoa, ajankohtaisia nostoja sekä työkaluja lukemiseen. Lukuklaani on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama ja Lastenkirjainstituutin toteuttama hanke, jonka ytimessä on sadan kirjan kirjapaketin lahjoitus jokaiselle Suomen yläkoululle. Hankkeen tavoite on rohkaista nuoria lukemaan enemmän ja tarjota kaikille lukijoille mahdollisuuksia tarttua tarinaan.

Millaisia nuortenkirjoja kaivataan, ja mistä niitä voisi löytää?

Lukemo on osa Lastenkirjat esiin! -hanketta, ja kirjojen esilletuomiseen tarvitsimme tietoa siitä, missä kirjoja mieluiten kohdataan. Lukuklaaniin taas kaivattiin tietoa nuortenkirjojen toivotusta sisällöstä. Kumpaankin hankkeeseen oli suunniteltu tehtäväksi kysely nuorille. Päädyimme yhteisiin työpajoihin, sillä halusimme antaa nuorille enemmän tarttumapintaa sekä etsiä vastauksia toiminnallisesti. Niinpä annoimme neljän yläasteluokan kahdessa koulussa suunnitella nuortenkirjan tekemisen koko kaaren, sisällöstä lukijan käteen.

Nuorten kustantamo -työpajat

Jaoimme luokat ryhmiin, joissa kullakin oli oma vastuualue kirjan suunnittelussa. Ryhmät työstivät samaa kirjaa, joten kustakin ryhmästä yhden rooli oli olla konsultti ja kiertää tiedustelemassa ja tiedottamassa toisissa ryhmissä. Sisältöryhmä suunnitteli kirjan tarinan ja kirjoitti takakansitekstin, kansiryhmä teki kirjalle kannet, tapahtumaryhmä suunnitteli kohdeyleisöä kiinnostavan tapahtuman ja teki sille julisteen, videoryhmä käsikirjoitti kirjatrailerin tai vinkkausvideon. Samalla brändiryhmä brändäsi kirjan ja kirjailijan sekä suunnitteli mainoskampanjan. Jokaisessa osiossa pyysimme ensin listaamaan hyviä, olemassa olevia esimerkkejä. Alla ovat työpajan tehtävämateriaalit ja ohjeet, ja niitä saa hyödyntää opetuskäytössä (CC BY-NC).

Vahvoja samaistumiskohteita kaivattiin

Lukuklaanin kirjavalintoja ajatellen halusimme selvittää, millaiset sisällöt oikeasti kiinnostavat nuoria ja mikä saisi heidät avaamaan kirjan kannet. Nuorten kanssa keskustellessa kävi ilmi, että suhtautuminen lukemiseen on hyvin vaihtelevaa. Osa lukee vapaa-ajallaankin paljon, kun taas osa ei omien sanojensa mukaan vain yksikertaisesti ole ’lukijatyyppiä’.

Nuorten kirjasuunnitelmissa paikallisuus ja aiheet omasta elämästä nousivat vahvasti esille. Nuoret lähtivät suunnitelmissaan yhdistelemään rohkeasti fantasiaa ja realismia, mutta yhteistä lähes kaikille kirjoille oli, että niiden päähenkilöt omanikäisiä tai hieman vanhempia. Kirjoissa käsiteltiin rakkautta, lukioon menemistä ja oman elämän ristiriitoja. Eräs luokka jopa suunnitteli kirjan, joka sijoittui omalle paikkakunnalle ja jonka kaikki henkilöhahmot olivat omalta luokalta. Oppilas tältä luokalta totesi, että lukisi kyllä kirjan, jos se kertoisi omista luokkakavereista.

Nuoria työstämässä kirjan tarinaa pöydän ääressä.

Ilmainen ruoka ja harrastusyhteisöt houkuttelisivat nuoria liikkeelle

Nuoret rakensivat kirjatapahtumansa valmiin yhteisön ympärille. Fanitapaamiset YouTube- ja jääkiekkotähtien kanssa vilahtelivat ehdotuksissa. Yksi ryhmä suunnitteli Fortnite -pelitapahtuman, jossa kirjan lukeneet saisivat etuja pelissä. Toiset sijoittivat tapahtuman koulupäivän sisään, sillä tunneilta pois pääsy olisi heille ainoa syy mennä kirjatapahtumaan. Lähes kaikkien tapahtumissa oli tarjolla ilmaista ruokaa (pullaa!) sekä tuotelahjoja tai edukkaita tarjouksia.

Epäröintiä ja ennakkoluulotonta markkinointia

Moni ryhmä aloitti epäilemällä omia kykyjään, mutta päätyi tekemään hienoja tuotoksia. Kirjoja markkinoitiin muun muassa 5 sekunnin somemainoksilla. Näiden videoiden käsikirjoitukset olivat oivaltavia ja ammensivat tarinan maailmasta. Tällaiselle videolle sävellettiin jopa mainosjingle. Eräs ryhmä suunnitteli WhatsAppiin ketjuviestin, jossa kirjan hahmo kummittelee ja vaatii oikeutta kohtalolleen. Kirjan henkilöille luotiin myös Instagram-tilejä, ja Instagram-kilpailut olivat suosittuja.

”Tästä tulee paras kirja ikinä”

Eräs kasiluokka innostui yhteistuumin ideoimaan tarinaa, kirjan kantta sekä kirjailijaa. Jo työpajapäivänä he olivat adaptoineet kirjansa näytelmäksi, jonka he sitten esittävät meille. Projekti kuitenkin jatkui heillä vielä pitkään sen jälkeen, kun me ensimmäisen kerran suljimme luokkahuoneen oven. Luokka järjesti suunnittelemansa kirjan julkistamistilaisuuden, jossa vieraana oli muun muassa kirjan kirjoittanut kirjailija – niin ja me!

Nuoria luokkahuoneessa pulpettien ääressä. Liitutaululla lukee "Tähtivieraana Pekka Kuusisto".
Julkkaritunnelmaa

Julkkareiden jälkeen osa luokasta oli kirjoittanut fanifiktiota itse suunnittelemastaan kirjasta ja kirjailijasta. Monet olivat kirjoittaneet todella hienoja ja kekseliäitä tarinoita. Eräässäkin tarinassa jääkiekkoa harrastava oppilas oli sijoittanut kirjailijan itselleen tuttuun jääkiekon maailmaan. Luokan äidinkielen opettaja kuvaili työpajamme inspiroineen heitä ja luoneen koko luokalle läheisemmän suhteen kirjallisuuteen, kun se tuotiin huumorin kautta arkeen.

Vinkkivideoita ja keskustelua

Olemassa oleviin kirjatrailereihin nuoret suhtautuivat kriittisesti – suurimman osan koettiin olevan tylsiä ja huonosti tehtyjä. Vlogaajien tekemät kirjavinkkaukset sen sijaan saivat positiivista palautetta. Meiltä Lastenkirjainstituutissa tulee keväällä sarja vinkkivideoita ja podcasteja, joissa keskustellaan nuortenkirjoista. Ajatuksena vinkkivideoiden ja podcastien taustalla on tuoda kirjallisuutta näkyväksi sellaisiin kanaviin, joita nuoret itsekin käyttävät. Pysykää kuulolla!

Lisää pajoja ja kohtaamisia

Työpajoista saatiin niin hyvää palautetta, että tekisimme niitä mielellämme lisääkin. Lisämausteena haluaisimme tuoda pajaan vierailemaan kirjan suunnittelun eri vaiheen ammattilaisen – kustantajan, graafikon tai vaikka kustannustoimittajan. Olisi tärkeää luoda kirja-alan ja nuorten välille aitoja kohtaamisia. Kaikki kiinnostuneet koulut ja alan ihmiset, tervetuloa mukaan!

 

Aino-Maria Kangas, Lastenkirjat esiin!
Lotta Luukila, Lukuklaani