Seminaarin puhujat

Lastenkirjan kuvitustaide -bibliografian julkistus

Päivi Nordlingilla on pitkä ura Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitajana. Nykyisessä kuvittajabibliografiatyössään hän kertoo nauttineensa siitä, että on voinut tarkastella pelkkiä kuvia pohtimatta tekstiä ollenkaan. 

Kuvissa Nordling kiinnittääkin huomiota tunnelmaan. Tunnelma voi olla seesteinen tai riehakas, kuva voi kutsua iloon tai surua jakamaan. Tekniikka ja tyyli saavat vaihdella esittävästä abstraktiin, kunhan kuva puhuttelee eikä jätä välinpitämättömäksi. 

Miksi kirjoitamme kuvituksen historiasta väärin?

Ville Hänninen on tietokirjailija ja kuvien ja sanojen kohtaamisista ja seoksista kirjoittava kriitikko. Hännisen uusin teos on Muuten se on mennyttä: kirjoituksia taiteista (Arktinen Banaani, 2021). Hännistä kiehtoo kirjankuvituksen vapaus vailla välttämättömyyttä ja maallisia huolenaiheita. 

Kuvituskuvan syntyprosessi ja tekniikkavalinnat

Anna Sailamaa on kuvittaja, sarjakuvantekijä ja opettaa Lahden muotoiluinstituutissa kuvittamista. 

Kuvakirjoissa ja kirjankuvituksessa  Sailamaata kiehtoo mielikuvitus ja se, miten taiteessa voidaan kuvata, miten joku toinen on asian kokenut tai ajatellutSailamaa ajattelee, että kuvitukset antavat usein ajattelemisen aihetta ja ovat jollakin tapaa omaa ajattelua ja kokemuskenttää avartavia. 

Ruusu ja merenneito: Kuvakirjataiteilijan matka

Marika Maijala on kuvittaja, graafikko, lastenkirjailija ja kuvataiteilija. Maijala on palkittu kuvitustaiteen valtionpalkinnolla vuonna 2020 ja lisäksi hän on saanut kahdesti Rudolf Koivu –palkinnon. 

Maijalaa kuvakirjoissa ja kuvituksessa kiehtoo monipuolisuus: piirtäminen ja kuvanteko on vain yksi osa-alue koko prosessissa. Myös eri tekniikoiden käyttäminen on aina mahdollista, jatkuva uudistuminen ja uuden tunnelman hakeminen sitä kautta.  

Kuva: Jennifer Ahlamaa

Lastenkirjan kuvitus vie nyt rohkeasti tarinoita eteenpäin
katsaus kiinnostaviin kotimaisiin uutuuksiin

Päivi Heikkilä-Halttunen on lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko, tutkija ja asiantuntija sekä Onnimannin päätoimittaja. 

Heikkilä-Halttusta kuvakirjoissa kiehtoo kuvakirjojen moniäänisyys, kuvitustyylien monipuolisuus ja taito puhutella eri ikäisiä lukijoita.

Taianomainen arki Camilla Mickwitzin kuvakirjoissa

Kati Seppälä on filosofian maisteri ja äidinkielenopettaja.

Kuvakirjoissa Seppälää kiehtoo kuvien tarjoamat moninaiset tulkinnan mahdollisuudet. Kuvakirjoja lukiessaan voi peilata lukemaansa kuvittajan luomaan kuvalliseen tulkintaan, jolloin näkyväksi tulee mahdollisia vahvistuksia, ristiriitoja ja lisäkysymyksiä. Ja mikä parasta, lukuelämys laajentuu. 

PANELISTIT

Atso Mäkelä, Kustannus-Mäkelä Oy

Atso Mäkelä on Kustannus-Mäkelä Oy:n toimitusjohtaja ja toisen polven kustantaja, joka on ollut mukana tuomassa kuvakirjoja Suomeen reilun kolmenkymmenen vuoden ajan.

Mäkelää kuvakirjoissa kiehtoo kuvan ja tekstin synergia, jossa kumpikin täydentää toisiaan ja luo täyteläisen tarinan. Hyvien kuvakirjojen kustantaminen on Mäkelälle riemun paikka.

Mirjam Ilvas, Kustantamo S&S

Mirjam Ilvas toimii kustantajana Kustantamo S&S:ssä. Ilvas kuvailee nykymaailmaa hyvin visuaaliseksi ja korostaa kuvien välittämän tiedon roolia nykykulttuurissa: kuvalla on valtava voima ja valta. Kuvakirjoissa parhaimmillaan kuvat kertovat tekstin rinnalla aivan oman tarinansa, jolloin kirjan kokonaisuudesta tulee erityisen vaikuttava ja tunteisiin vetoava.

Päivi Kaataja, WSOY

Päivi Kaataja on työskennellyt WSOY:n lastenkirjatoimituksessa 16 vuotta. Hänen intohimonsa – ja vastuualueensa – on kuvalliset projektit vauvakirjoista lasten kuvakirjoihin ja runoteoksista tietokirjoihin. Muumituottajana hän myös ideoi ja koostaa uusia, Tove Janssonin hengelle ja kynänjäljelle uskollisia muumikirjoja. Kaatajan mielestä kuvakirjoissa kaikkein hauskinta (ja haastavinta) on löytää oikea tekijäpari: kuka osaisi parhaiten kuvittaa juuri tämän tarinan? Mikä tyyli sopii tähän kirjaan? Ketkä tekijät olisivat kuin luodut toisilleen? Myös uusien kuvittajien löytäminen on Kaatajasta palkitsevaa ja koekuvituksen näkeminen aina yhtä jännittävää.

Réka Király, Etana Editions

Réka Király perusti laadukkaisiin lasten kuvakirjoihin erikoistuneen kustantamon Etana Editionsin yhdessä Jenni Erkintalon kanssa vuonna 2014. Useasti palkittussa Etana Editions -kustantamossa kuvitustaide ja lukijalähtöisyys ovat keskeisissä rooleissa. Királya kuvakirjoissa kiehtoo visuaalinen tarinankerronta ja vuorovaikutus lukijan kanssa. Hänen mielestään kuvakirjat ovat soveltavaa taidetta, muotoilun ja taiteen yhdistelmiä. Se tekee kuvakirja-alasta aivan omanlaisensa.

Kuva: Eeva Rinne