Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Koivu ja tähti -päivät Muhoksella

elokuu 30. / 17:00 - syyskuu 2. / 17:00

Zachris Topeliuksen syntymästä 200 vuotta

Koivu ja tähti -päivät pureutuvat Zachris Topeliuksen tuotantoon ja elämään. Zachris Topeliuksen isän isoisä Kristoffer pakeni isovihan aikaan vuonna 1714 äitinsä kanssa asumaan Muhokselle, pieneen metsätorppaan, Muhoksen Lumiaisiin. Venäläiset kasakat kuitenkin ryöstivät pojan ja veivät hänet Venäjälle. Kristoffer karkasi koti-ikävissään, löysi auringon ja lintujen johdatuksella Suomeen. Näistä tapahtumista Sakari Topelius kirjoitti koskettavan tarinan, jolle antoi nimen ”Koivu ja tähti”. Muhoksen kunta vaalii näitä historiallisia tapahtumia. Koivu ja tähti -sadun mukaan on nimetty Muhoksella joka toinen vuosi järjestettävät Koivu ja tähti -päivät sekä Muhoksen kunnan kulttuurikeskus Koivu ja tähti.

Topelius oli satusetä, naisten koulutuksen kannattaja, kantaa ottava lehtimies, perheenisä sekä luonnon ja eläinten suojelija. Hänen aikanaan vanha maailma oli jäämässä taakse, kulttuurit sekoittuivat ja suomalaisuutta identiteettinä etsittiin. Kirjailijan oma suhtautuminen uuteen aikaan oli ristiriitainen. Tästä huolimatta hän vaikutti merkittävästi Suomen taiteen kultakauteen ja suomalaisen identiteetin syntyyn teostensa kautta.

Koivu ja Tähti -päivät alkavat torstaina 30.8. klo 17 Muhoksen Torilla järjestettävillä avajaisilla. Avajaisiltana luovutetaan Koivu ja tähti -tunnustuspalkinto sekä julkistetaan Walk of Fame laatta. Avajaisiltana nähdään Se pitäisi muistaa -runoesitys Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa klo 19:00. Perjantaina 31.8. vietetään Taiteiden yötä.

Lauantaina 1.9. on avoin asiantuntijaseminaari joka syventyy Zachris Topeliuksen tuotantoon ja elämäntyöhön. Seminaarin puhujia ovat mm. keväällä uutuusromaaninsa julkaissut oululainen kirjailija Pauliina Rauhala, kirjallisuudentutkija Jens Grandell, joka käsittelee Topeliuksen tuotantoon tutkien Topeliusta suomalaisuuden kuvaajana, kirkon keskushallinnon, piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala ja FT Hanna Samola, joka luennoi Topeliuksen teoksista satututkijan näkökulmasta.

Lauantai-ilta huipentuu Race Horce Companyn, Motosikai nykysirkusesityksen näytökseen sekä Pohjoisen Oopperakomppanian Pari suhteettomuutta -oopperaan Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa.

Sunnuntaina vietetään Satu Sakarin luonto- ja eläinteemainen päivä Muhoksen Leppiniemessä  ja Leppiniemen kauniissa maisemissa nähdään Lumo Companyn Wigsby nuorallatanssiteos. Festivaaliohjelmisto päättyy sunnuntai-iltana pidettävään musiikkimessuun Muhoksen kirkossa jossa kuullaan Topeliuksen tunnetuimpia virsiä.

Tutustu ohjelmaan täällä: www.koivujatahtipaivat.com

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
elokuu 30. / 17:00
Loppuu:
syyskuu 2. / 17:00
Tapahtumaluokat:
,