Tutustu Onnimanni-lehden numeroihin

Onnimanni 3b/2018

Lastenkirjainstituutin 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ilmestynyt Onnimannin lisänumero esittelee vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjauutuuksia haastatteluiden, kirjavinkkien ja kirjalistojen kautta. Lehdessä on myös lyhyitä artikkeleita, jotka esittelevät ajankohtaisia ilmiöitä lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentältä. Lastenkirjainstituutin työntekijät ovat tuottaneet lehden sisällön yhdessä päätoimittajan kanssa.

Onnimanni 3/2018

Ensimmäisessä uuden päätoimittajan Päivi Heikkilä-Halttusen toimittamassa numerossa tutustutaan Anne Muhosen sarjakuviin sekä virolaiseen tyttökirjaklassikkoon, Silvia Rannamaan Kadriin. Lehdessä esitellään vuoden 2017 Kirjakoria ja lasten- ja nuortenkirjatarjontaa, Lastenkirjainstituutin kirjaston palveluja tutkijoille ja opiskelijoille sekä perehdytään Lukutaitofoorumin työhön ja Topeliuksen kansalaisaktivismiin.

Onnimanni 1-2/2018

Onnimannin kaksoisnumero on 40 vuotta täyttävän Lastenkirjainstituutin juhlalehti. Päätoimittaja Tuula Korolainen päättää 30 vuotta kestäneen päätoimittajan uransa tähän numeroon.

Lehti tarkastelee lukemista monesta eri näkökulmasta. Tuula Korolainen on työryhmän kanssa tutkinut, mitä suositut suomalaiset aikakauslehdet kirjoittivat lastenkirjallisuudesta syksyllä 2017. Työryhmä havaitsi, että aikakauslehtiä ei kiinnosta lastenkirja eikä lasten lukeminen. Päivi Heikkilä-Halttunen on tehnyt laajan katsauksen lukemiskampanjoista ja Marja-Kristiina Lerkkanen kertoo tutkimuksesta, joka koskee lukemista perheissä.

Onnimanni 4/2017

Onnimannissa tutustutaan L.M. Montgomeryn elämäkertaan sekä tuotantoon Anna-sarjasta tehdyn filmatisoinnin ja Kotikunnaan Rillan sotakuvauksen kautta. Lehdessä esitellään myös 2010-luvun pottakirjoja, pohjoismaisia lastenkirjainstituutteja sekä Kirjalitta-lastenkirjafestivaalia.

Onnimanni 3/2017

Onnimanni juhlii 100-vuotiasta Suomea juhlanumerolla, jossa tarkastellaan sekä nykyistä että klassista suomalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lehdessä kerrotaan muun muassa sota-ajan tyttökirjallisuuden sankaritytöistä ja Laila Kohosen uudesta lastenromaanista. Lisäksi yhdeksän eri-ikäistä suomalaista muistelee lapsuutensa tärkeitä lukuelämyksiä – mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Onnimanni 2/2017

Onnimanni esittelee vuoden 2016 lastenkirjasatoa Suomessa ja Ruotsissa. Lehdessä kerrotaan myös ensimmäisen Punni-palkinnon saajista, selkokirjoista, arkipäivän teknologiasta lastenkirjoissa ja Unikudelmia-näyttelystä.

Onnimanni 1/2017

Vuoden ensimmäisen Onnimannin teemana on runous. 2000-luvulla koululaisten lastenrunoissa puhutaan koti-isistä ja haamulapsosista. Vauvalyriikka uudistuu, perinteitä kunnioittaen.

Onnimanni 4/2016

Vuoden viimeinen Onnimanni johdattaa fantasian maailmaan Roald Dahlin jalanjäljissä. Mukana mm. Riva Toivolan haastattelu. Tietenkin myös 40-vuotiasta Surikoira Roita muistetaan.

Onnimanni 3/2016

Tämän Onnimannin teemoja ovat lastenkirjallisuuden sähköistyminen ja lasten ja nuorten tietokirjat. Haastattelussa tanskalainen sähkökirjailija Merete Pryds Helle ja tietokirjailija Maijaliisa Dieckman. Lehdessä esitellään pohjoismaisia lastenkirjasovelluksia ja alan tutkimusta.

Onnimanni 2/2016

Uusi Onnimanni on jälleen ilmestynyt. Kesällä pääsemme tutustumaan kuvittaja Marjo Nygårdin arkeen sekä lumoutumaan L.M. Montgomeryn päiväkirjoista. Mukana on tuttuun tapaan lisäksi ajankohtaisia uutisia ja runsaasti lasten- ja nuortenkirja-arvioita.

Onnimanni 1/2016

Vuoden 2016 ensimmäinen Onnimanni on ilmestynyt. Lehdessä tarkastellaan kotimaista lastenkirjallisuutta monikulttuurisuuden näkökulmasta ja tutustutaan muunmuassa Maailmankouluun ja Tauno Karilaan lännenkirjoihin.

Onnimanni 4/2015

Vuoden viimeisessä Onnimannissa tutustutaan norjalaiseen fantasiaan, Koko kaupungin Vinskin luoneen Aapelin huumoriin ja Finlandia Junior -voittaja Nadja Sumaseen. Tietenkin vuoden viimeisessä numerossa muistetaan myös 100-vuotisjuhlaa viettävää Kaija Pakkasta ja jo 150-vuotiasta Ihmemaan Liisaa.

Onnimanni 3/2015

Uuden ilmeen saanut Onnimanni 3/2015 on ilmestynyt! Lehdessä tutustutaan aikansa kirjalliseen julkkikseen Merja Otavaan, perehdytään sukupuolinormeja rikkoviin ruotsalaisiin kuvakirjoihin ja tavataan ruotsalainen kirjailija-kuvittaja Pernilla Stalfelt.

Onnimanni 2/2015

Onnimanni-lehden  2/2015 aiheina ovat muun muassa Ruotsin lastenkirjavuosi sekä klassinen musiikki nuortenkirjoissa. Tuttuun tapaan lehdestä löytyy myös katsaus ajankohtaisiin lastenkirjallisuuden uutisiin sekä runsaasti kirja-arvioita. Pääkirjoitus, lehden tiivistelmä sekä alan uutisia kartoittava Haavi-osio ovat luettavissa myös verkossa.

Onnimanni 1/2015

Vuoden ensimmäisessä Onnimannissa 1/2015 luomme katsauksen niin vauvojen ensikirjoihin kuin Villin lännen kirjoihinkin. Suomen kansalliseepos Kalevala täyttää tänä vuonna 180 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi tutustutaan englanninkielisiin lasten Kalevala-versioihin. Lue myös muut kiinnostavat artikkelit!