Syksyn tullen

Kuva linnusta ja teksti "Till Tove av Maija -77".
Maija Karman omistuskirjoitus Tove Janssonille vuonna 1977

Tampereella 1.10.2018

Lastenkirjainstituutin syksy on alkanut uusien hankkeiden parissa: uusia lasten- ja nuortenkirjoja esittelevää lastenkirjaportaalia rakennetaan ja Lukuklaanin yläkouluille suunnattuja kirjapaketteja kootaan.

Hankerahoituksen avulla saimme kirjastoon määräajaksi toisen kirjastonhoitajan, Heidi Juopperin, mikä on mahtavaa. Lisärahoitettujen isojen hankkeiden rinnalla kirjastossa tehdään koko ajan monenlaista muutakin.

Lastenkirjainstituutti sai vuonna 1989 Tove Janssonilta kirjalahjoituksen, josta muodostettiin erilliskokoelma, Tove Janssonin kotikirjasto. Kotikirjastossa on 400 kirjaa ja jonkin verran lehtiä. Kesätyöntekijämme Noora Raiskio kuvaili aiemmin vain pahvikorteille luetteloidun kokoelman Onnet-tietokantaan, laati siitä seikkaperäisen selvityksen ja kirjoitti työperiodistaan blogikirjoituksen.

Niin ikään myös itse selvitys löytyy instituutin kotisivuilta.

Kaksi henkilöä näyttää Tove Janssonin kirjoja kirjaston hyllyjen edessä. Taustalla iso Muumi-pehmolelu.
Tarkastelun kohteena: Tove Jansson

Kansainvälisiä Tove-entusiasteja ajatellen englanninkielinen esittelyosuus laajentuu myöhemmin. Jo heti elokuussa oli kuitenkin ilo esitellä Janssonin kotikirjastoa ja muuta Janssoniin liittyvää aineistoa belgialaiselle tutkijalle Josiane Doyenille. Tällä vierailulla häntä kiinnosti erityisesti Tove Janssonin ja Maija Karman yhteys.

Lastenkirjainstituutissa on Janssonin kirjojen lisäksi muitakin erikoiskokoelmia, kuten muiden maiden lasten- ja nuortenkirjallisuutta alkukielisinä versioina. Kokoelmia seulottiin ja järjestettiin alkusyksyn aikana samalla kun tehtiin järjestelyjä uusien työpisteiden saamiseksi hanketyöntekijöille.

Osasta vieraskielisen kirjallisuuden erikoiskokoelman kirjoista on laadittu listoja, joiden avulla esimerkiksi käännöstieteen opiskelijat voivat hyödyntää kokoelmia. Kirjalistoihin voi tutustua verkkosivujen kautta. Kirjoja lainataan opiskelun ja tutkimuksen tueksi ja muuhun ammattikäyttöön.

Kirjakokoelmien lisäksi instituutissa on runsaslukuinen julistekokoelma, jonka talkoolaisemme Katri Syrjälä on järjestänyt teemoittain. Elokuussa aloittanut kirjastoharjoittelija Sini Lievonen valokuvasi julisteet, joten nyt niitä on helppo käyttää tilanteen mukaan. Ehkäpä niistä voisi joskus koota julistenäyttelyn?

Juliste jossa on vasemmalla pieni Muumi ja oikealla iso istuva peikko.
Juliste: Peikkoja (eri kuvittajia)

Kirjasto saa vuosittain merkittäviä lahjoituksia yksityishenkilöiltä. Vuonna 2017 saimme lähes 300 niteen Punahilkka-kokoelman, joka sisältää erikielisiä Punahilkka-, Tuhkimo- ja Kultakutri-kuvakirjoja ja näyttelyä tukevaa rekvisiittaa, kuten nukkeja. Aineistoa voi kysellä instituutista: voitaisiin katsoa yhdessä, voisivatko muutkin tahot hyödyntää kokoelmaa.

Myös tänä vuonna olemme saaneet kaksi isoa lahjoitusta: Markus Brummer-Korvenkontio lahjoitti meille neljä banaanilaatikollista vanhoja lasten- ja nuortenkirjoja ja Matti Kanerva kolme muuttolaatikollista poikien seikkailukirjoja. Odotan kovasti, että pääsen käymään lahjoituksia läpi ja katsomaan, miten ne täydentävät meillä jo olevaa noin 65 000 lasten- ja nuortenkirjan kokoelmaa.

Iloista syksyä kaikille kirjaston ystäville,

toivottaa
Päivi Nordling
kirjastonhoitaja